PoradyJak naturalnie wzmocnić odporność na jesień?

Jak naturalnie wzmocnić odporność na jesień?

Odporność na jesień?

Naturalnie!

Złota polska jesień! Ach, gdyby tylko tak ona wyglądała… Realia bywają niestety nieco inne, ciepłe promienie słoneczne ogrzewają plecy w ciepłym płaszczyku, chwilę później zimny wiatr wkrada się niepostrzeżenie i wychładza organizm. Na spacerze, w drodze do pracy stale się ubieramy i rozbieramy, a zmienne temperatury sprawiają wrażenie, jakby z pełną premedytacją sprawdzały naszą odporność i jej możliwości obronne.

Okres jesieni bywa niełatwy w zachorowania, chwila przegrzania ciała, przewiewu wilgotnym powietrzem i bum, katar, kaszel, gorączką poganiany.

Co znajdziesz w tym wpisie?

Podajemy Ci kilka podpowiedzi, jakie produkty powinny znaleźć się w jesiennej diecie? Które wspomagają odporność i rozgrzewają ciało? I dlaczego właśnie one?

Przez żołądek do serca! I do odporności też! 🙂

To jest nasze założenie, poparte również tym, że układ pokarmowy jest najbardziej narażony na wnikanie do wnętrza drobnoustrojów.

Każdy zaczątek problemu ma swoje podłoże wewnątrz, zatem w co wysycać organizm by był odpowiednio gotowy do walki z infekcjami?

Oczywiście w produkty o działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym, przeciwwirusowym czy najzwyczajniej stymulującym nasz układ odpornościowy.

Dieta jesienna powinna obfitować w podaż kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Co na jesienny stół?

Wybierając produkty na jesienny stół, warto sięgnąć po przyprawy rozgrzewające, m.in. imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma, rozmaryn, kolendra, tymianek czy chili.

Kwasy tłuszczowe – omega 3 i omega 6 – budują błony komórkowe komórek układu odpornościowego i uczestniczą w reakcji na pojawienie się stanu zapalnego. Kwasy z grupy omega-3 znajdziemy w tłuszczu rybim oraz surowcach pochodzenia roślinnego np. oleju lnianym, orzechach włoskich czy oleju rzepakowym.

Omega-6 są dostarczane do organizmu w dość dużych ilościach, m.in. w oleju słonecznikowym, rzepakowym, kokosowym, jak również w mięsie. Standardowa dieta europejska oscyluje w dużą podaż kwasów omega-6 w stosunku do omega-3, jest to ok. 20:1, podczas gdy zalecana proporcja to od 4:1 do 2:1. Warto więc zadbać o uregulowanie tych stosunków, m.in występowaniem w diecie ryb tj. łososia, makreli, śledzia, tuńczyka czy halibuta, olei (najlepiej zimnotłoczonych): lnianego czy arachidowego jak i orzechów.

Witamina A w pożywieniu występuje głównie w formie retinolu i prowitaminy – beta karotenu. Bierze udział w prawidłowym wzroście i podziale komórek układu odpornościowego. Niedobór witaminy A powoduje m.in. upośledzenie makrofagów do fagocytozy drobnoustrojów, co w efekcie powoduje większą podatność na choroby zakaźne. Znajdziemy ją m.in. w marchwi, szpinaku, papryce, pomidorach, wiśniach, pomarańczach, serach dojrzewających, czy natce pietruszki.

Witamina E – zapobiega i przerywa reakcję oksydacji i redukuje ilość wolnych rodników, dzięki czemu zmniejsza się stan zapalny. Źródła witaminy E: olej z zarodków pszenicy, nasion słonecznika lub sojowy, orzechy: laskowe, włoskie, migdały.

Witamina D – łagodzi pojawienie się stanu zapalnego i osłabia wywołanie reakcji alergicznych w organizmie. Znajdziemy ją w rybach i olejach rybnych.

Warto również pamiętać o dostarczaniu selenu, zbyt mała jego ilość prowadzi do osłabienia odpowiedzi immunologicznej na infekcje bakteryjne i wirusowe. Selen znajdziemy w owocach morze, rybach, produktach zbożowych np. otrębach, w czosnku czy drożdżach.

Cynk – zmiany w stężeniu cynku mogą prowadzić do zakłóceń funkcji odporności wrodzonej. Podobnie jak witamina A wpływa on na szczelność barier organizmu, ogranicza wnikanie wirusów i bakterii przez różne układy m.in. znajduje się w ciemnym pieczywie, kaszy gryczanej, serach podpuszczkowych, fasoli czy soczewicy.

Żelazo – wpływa na produkcję cytokin i ich funkcjonowanie, a co się z tym wiąże niedobór tego składnika, prowadzi do zwiększenia ryzyka infekcji bakteryjnych, zakażeń i obniża potencjał bakteriobójczy. Żelazo znajdziemy w podrobach: wątróbce, nerkach, natce pietruszki lub suchych nasionach roślin strączkowych.

W związku z tym, że jesienią dostępnych jest mniej świeżych produktów, dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie produktów bogatych w bakterie probiotyczne, np. czosnek, cebula, kiszonki lub miód, np. Manuka.

Odporność przygotowana w zaciszu domowym.

Switchel – wzmacniający odporność energetyk, który powraca do łask!

Napój znany już kilkaset lat temu na Karaibach, został uznany za najmodniejszy drink bezalkoholowy w roku 2019. Występuje również pod takimi nazwami jak: punch, swizzy czy imbir wodny. Switchel fantastycznie gasi pragnienie i dodaje energii, więc jeśli nie lubisz lub nie możesz pić kawy to idealne rozwiązanie dla Ciebie. Dodatkowo wzmacnia odporność, pobudza pracę jelit i dostarcza ciału elektrolity bogate w potas oraz przyspiesza metabolizm i procesy detoksykacji.

Jak przygotować switchel?

Potrzebne będą dwie szklanki ciepłej wody, 1-2 łyżki octu jabłkowego (najlepszy żywy ocet z matką octową, czyli niepasteryzowany), 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka startego imbiru, i 2-3 łyżki syropu klonowego, który można zamienić np. na miód. Wszystko dodajemy do jednego pojemnika i odstawiamy na minimum 12 godzin, taką miksturę możemy trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni. Jesienią polecamy pić na ciepło, zaś latem będzie doskonałym napojem chłodzącym. 🙂

Czas na syropowe kombinacje!

Syrop z cebuli – od babci po lekarza.

Zapewne większość z nas pamięta ten smak i zapach. Słodycz zmieszana z ostrością. Gdy tylko pojawia się katar i kaszel, gdy nadchodzi potrzeba odkrztuszania wydzieliny, z pomocą przychodzi syrop z cebuli, którego działanie potwierdzają nawet lekarze. Lista składników jest całkiem krótka, bo to tylko cebula i cukier. Cebulę należy drobno pokroić i zasypać cukrem lub ułożyć naprzemiennie warstwy w zamykanym pojemniku.

Po ok. 5 godzinach cebula zacznie puszczać sok, który już można podać osobie chorej.

Syrop z czosnkiem, miodem i cytryną.

Do przygotowania potrzebne będą: główka czosnku, dwie duże cytryny i szklanka miodu. Czosnek przeciskamy przez praskę, z cytryn wyciskamy sok i wszystko łączymy i wstawiamy do lodówki na dobę. Po 24 godzinach syrop można już przyjmować.

Syrop z czosnkiem i cebulą.

Dwie duże cebule należy pokroić w plasterki i zasypać cukrem, dodać 6 ząbków czosnku startych na tarce lub przeciśniętych praską. Odstawić słoik w ciepłym miejscu, po kilku godzinach odsączyć sok i voila, syrop gotowy do podania!

Syrop z buraka

Idealny na chrypkę i kaszel, oczyszcza drogi oddechowe i działa wykrztuśnie.

Dużego buraka umyj, pokrój w kostkę, włóż do słoika i przesyp 4 łyżkami cukru lub miodu. Odstaw słoik na kilka godzin.

Podajemy go dwa razy dziennie po 1 łyżeczce dla dzieci (powyżej 1 r.ż), dorośli dwa razy dziennie po 1 łyżce.

Syrop z czosnku, imbiru, miodu i cytryny.

Obniża gorączkę, udrażnia drogi oddechowe, ma silne właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybiczne i wirusobójcze.

Potrzebne będą 2 cytryny (sparzyć wodą i pokroić na plastry), pół imbiru startego na tarce, główka czosnku i 3/4 szklanki miodu lipowego. Wszystko wkładamy do słoika warstwami, na koniec mieszamy i odstawiamy na 24 godziny.

Napary z rumiankiem na zatkane zatoki

Przy zatkanym nosie i uporczywej chrypce pozytywnie sprawdzi się napar z rumiankiem. Rumianek ma właściwości łagodzące podrażnienia gardła i błon śluzowych, rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia ewakuację śluzu z dróg oddechowych.

Co jeszcze możemy dodać?

Herbata z kwiatostanów lipy – warto sięgnąć już przy pierwszych objawach przeziębienia. Składniki herbaty lipowej powodują zwiększone wydzielanie potu, a wraz z nim szkodliwych substancji z organizmu.

Na udrożnienie dróg oddechowych pomocne będą kąpiele lub inhalacje z olejków m.in. mięta pieprzowa, eukaliptus czy sosnowy.

Czarny bez – średniej wielkości bez nazywany również bzem aptekarskim, bzem aptecznym, bzem leczniczym. Owoce czarnego bzu są bardzo pomocne w leczeniu przeziębień. Mają one właściwości przeciwgorączkowe, a także napotne i przeciwbólowe. Potwierdzono też ich właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Owoce czarnego bzu świetnie nadają się na soki, syropy, konfitury, dżemy, a także – wino i nalewki.

Co, jeśli dopadnie Cię przeziębienie?

Bez większego namysłu sięgnij po mleko z miodem i czosnkiem jako pierwszy Twój pierwszy ratunek!

Przepis jest wyjątkowo prosty: 1/4 l mleka wlej do małego garnka i podgrzej. Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę miodu, ząbek czosnku i trochę masła. Wszystko razem wymieszaj i pij na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Co jeszcze według Ciebie można zaliczyć do działań wzmacniających odporność? 🙂

Aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu?

Czekamy na Wasze propozycje! 🙂

Hamak SPA Team